Location : Minatoku, Tokyo
Use : Restaurant

Completion : 2007/12
Architectural area : 280m2
Sign : morld
Lighting : Komorebi Design
photo by Daici Ano

東京・西麻布にある和食料理店である。店内には開口の大きさがグラデーショナルに変化する格子戸を用いている。格子戸の開口は着席した時の目の高さが最小となり、食事中に周囲の状況が気にならない。足元と天井付近は最大の開口が確保され、空間のぬけと気流の通り道を確保している。黒くなった小口面は、開口をつくるレーザーカットの際に発生する焦げ跡で、それらも定着液を使って残し“つくられかた”を空間に反映させた。

“Shogetsu” is the Japanese restaurant in Nishi-Azabu, Tokyo. The lattice door with gradually size-changing aperture is made by laser cutting machine. The size of each aperture is decided with relationship to sight of the guest. The smallest aperture is settled at the height of their eye-level when they sit on the chair, and around near of the floor or ceiling, the aperture size comes max to keep the view from separated spaces.
The black header of the panel is burnt made when it was gouged by laser cutting machine. To bring those burnt in design, we thought reflect the making process to the space.

 
 
 

 

-受賞歴・掲載雑誌-

商店建築別冊「建築家のインテリアデザイン」掲載 / iA2009年2月号掲載