荻窪の住宅

 

Location : Iwate
Use :Meeting place, shop
Completion : 2015/12
Structure : Timber
Number of stories : 2 story
Site area : 1662.00m2
Building area : 216.10m2
Architectural area : 276.85m2
Structure : Tatsumi Terado Structural Studio
photo by Koji FUJII
/ © Nacása & Partners Inc.

東日本大震災で被害にあった地域の集会場である。かつてはサーファーのメッカとして賑わった岩手県大槌町の浪板海岸に、サーフショップやカフェ等の入るテナントと集会場との小さな複合施設を計画した。

設計施工一括発注(デザインビルド)方式のコンペであり、提案書の作成時間は驚くほどの短さが求められた。ハウスメーカーのような確立した設計施工システムを持たなければ太刀打ちできないと感じながらも、復興していく街が単一的な方法でしか建物ができないことに危機感を感じた。デザインが空間性や作品性だけのものではなく、社会に対して適切な回答を出す手段でもあるとしたら、見積調整のしやすい提案がこのプロジェクトでは適当だと感じ、分棟形式にした。単位棟となる詳細設計を終えてしまえば、あとは棟を増減させることで適切な機能を満たしながら減額調整できる提案としている。

分棟形式にすることで、棟と棟の間は室のような大きさの外部空間が形成され、デッキで繋ぐことにより内外の部屋を持つような集会場としている。

This is the assembly hall for the area damaged by the Great East Japan Earthquake. A small complex facility containing tenant shops for surf shops, cafes, etc., and an assembly hall were planned at NAMIITA Coast, OTSUCHICHO, IWATE Prefecture, used to be busy location as the Mecca of surfers in the past. This is the competition by Design and Construction Blanket Order (Design to Construction) System and short proposal preparation time to a surprising extent was requested. While it was felt that we get difficulty if we do not have well-established design to construction system owned by housebuilders, we felt critical feeling that buildings are able to be constructed only with the uniform method to restore the town. We felt that a proposal which is easy to make estimate adjustment is appropriate to this project if the design is not only for space nature and work nature but also for the design is the means to give proper answer to society, so we adopted separated block system. The proposal was made which is able to make reduction adjustment while satisfying proper function by increasing/ decreasing the number of buildings once detailed design for a unit building was completed. An external space with size such as a room is formed between buildings with separated block system and make the assembly hall having rooms inside and outside by connecting them with a deck.